n
Artiesten / Anouk

Anouk

Al meer dan vijftien jaar behoort Anouk tot de muzikale top van Nederland. In 1997 stormt Anouk Teeuwe de Nederlandse muziekwereld binnen met haar single Nobody's Wife, een explosief rockanthem over onafhankelijkheid dat wekenlang hoog in de Nederlandse hitlijsten staat. Nederland valt massaal voor Anouks krachtige, heldere stem en de expressie waarmee ze haar ziel en zaligheid eruit gooit. Een rockster is geboren. De dan 22-jarige zangeres uit Den Haag is geen onbekende in het Nederlandse muziekcircuit. Twee jaar voor haar grote doorbraak studeert ze aan het Rotterdams Conservatorium als ze in contact komt met Golden Earring-zanger Barry Hay, waarmee ze op een festival in Den Haag enkele nummers live zingt. Hij is zo onder de indruk van haar zangkwaliteiten, dat hij aanbiedt materiaal voor haar te schrijven, wat resulteert in een eerste single; Mood Indigo. Een klein jaar later verschijnt Nobody's Wife en kan niemand in Nederland meer om Anouk heen.

 

Nu, zestien jaar later, is Anouk nog altijd een van de populairste artiesten van Nederland. Maar liefst zeven van de twaalf albums die ze uitbrengt, prijken bovenaan Nederlandse albumlijst en dertien singles worden top 10-hits. Door de jaren heen ontvangt ze veel prijzen en awards, waaronder maar liefst negen Edisons (het Nederlandse equivalent van de Grammy). In 2001 wint ze de Popprijs, een prestigieuze Nederlandse muziekprijs die elk jaar wordt uitgereikt aan de artiest die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Anouk staat bekend om haar indrukwekkende concerten en zowel in 2005 als 2006 worden haar live optredens bekroond met een MTV Europe Music Award voor Best Dutch Act.

 

Tussen 1997 en 2011 brengt Anouk zeven studioalbums uit, die tientallen hits opleveren. Aanvankelijk staat de eigenzinnige Haagse vooral bekend om explosieve rocksongs als Nobody's Wife en R U Kiddin Me, maar ze maakt ook kleine breekbare liedjes als Lost en Michel en op latere albums experimenteert ze met soul, funk en hip-hop.

 

Op 14 mei heeft Anouk Nederland vertegenwoordigd op het Eurovisie Songfestival. In Malmö heeft ze een optreden van het nummer Birds verzorgd. In mei is ook haar nieuwe album Sad Singalong Songs uitgekomen, waarvoor Anouk opnieuw heeft samengewerkt met Martin Gjerstad en Torre Johansson (Franz Ferdinand en The Cardigans). Met deze Zweedse producers werkte ze ook aan haar albums For Bitter Or Worse en To Get Her Together.
In oktober zal het Gelredome rood kleuren voor een geweldig concert. Samen met het 40-koppig symfonisch orkest Guido's Ochestra brengt Anouk haar nummers in speciale arrangementen. Tickets voor de concerten op 16, 18 en 20 oktober in het GelreDome, Arnhem zijn nu te bestellen via Ticketmaster.
 

Dit artikel delen:TwitterFacebookHyves